mandag 23. april 2012

Hvitløkstyven



Perioden vi er i nå omhandler bioteknologi og genteknologi. I forsøket ”hvitløkstyven” skulle vi ta ut DNAet til en hvitløk.

For å gjennomføre forsøket trenger vi:
  • 1 flakse sterilt vann
  • En sprøyte (20 ml)
  • 1 flakse med blå isopropanol
  •  2 hvitløker
  • Kjøkkenmaskin
  • Salt
  • Natron
  • Sjampo
  •  Kaffefilter 
  • Desilitermål 
  • Isbiter 
  • Fryseboks 
  • Rørepinne 
  • Et klart glass 
  • To små skåler 
  • En litt større skål (en av de små skålene skal få plass i den store)

Det første vi gjorde var å lage en buffer. Den motvirker store endringer i pH-verdien i vannet. For å lage en buffer blandet vi 120 ml sterilt vann sammen med ¼ ts salt og en ts natron. Når alt var godt blandet tilsatte vi 1 ts med shampoo. Etter at ingrediensene var rørt sammen, lot vi den stå i en stor skål med isbiter, for å holde temperaturen nede.


Bufferen ferdig fremstilt

Etter at bufferen var ferdig, kunne vi begynne prosessen i å ta ut hvitløkens DNA. Etter at hvitløkene var blitt most til en jevn og fin masse, blandet vi tre ts av hvitløkspurén med  7 ts av den nedkjølene bufferen. Det er nå viktig å røre kraftig rundt i blandingen (2min) for å ødelegge celleveggene slik at ”innholdet” renner ut. Disse celleveggene er bygget av fett, og blir dermed løst opp av sjampoen i bufferen. Såpen løser opp fettet og får cellens proteiner til å klumpe seg.

DNA-molekylene som vi skal ha tak i, er faktisk løst i bufferen. Vi måtte dermed filtrere blandingen gjennom et kaffefilter. DNAet ble først synlig etter at vi tilsatte 10 ml iskald isopropanol og rørte forsiktig om i et min. Ispopropanolen skyver vannmolekylene, som omgir DNAet, vekk da alkohol er lettere enn vann.

Blandingen som filtreres gjennom et kaffefiliter



DNA trådene klumpet seg sammen fordi alkoholen skyver vannmokelyler som omgir DNA, vekk

Etter hvert som vannmolekylene måtte vike plass for alkoholen klumpet DNA-trådene seg sammen. Hvitløkens DNA ble synlig!

DNAet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar